Na kulturní stolování si nejčastěji vzpomeneme během svátků, jako jsou Vánoce či Velikonoce. Pokud však nebudeme na příjemné stolování zapomínat ani během pracovního týdne, radost budou mít nejen naše oči.
Nádobí je základ
Výběr kvalitního nádobí je základem každého dobrého stolování. Při nákupu nádobí bychom neměli zapomínat nejen na jeho vzhled, ale také na jeho praktickou stránku. V dnešní době už jen asi málokdo z nás dá přednost hezkému nádobí, které však nebude moci mýt v myčce. Nádobí by mělo být také příjemné na omak a používání. Ani u nádobí není lhostejné barevné provedení – buď je vhodná zcela neutrální barva, nejlépe asi bílá anebo jedna z hlavních barev interiéru.
Designové servírovací nádobí uprostřed jídelního stolu se může stát také ozdobou. Každý z hostů navíc ocení možnost naservírovat si tolik, kolik mu je libo a ať už se bude jednat o designovou mísu na polévku, těstoviny či salát, každý bude mít možnost si bez ostychu přidat oblíbený pokrm.
Dokonalému vzhledu a designu se dnes věnuje již nejeden designér. Důvod je více než jasný. Hezký vzhled talířů, příborů, skleniček, mís a ostatního nádobí dokáže každý stůl dokonale prozářit a zpříjemnit tak celé stolování.
Nezbytné maličkosti
Každý z nás má jiné chutě a dochutit pokrm je občas potřeba. Mít na stole například mlýnek na pepř a sůl a další dochucovadla je tedy nejen praktické, ale pokud navíc zvolíte tyto doplňky v designovém vzhledu, stanou se zároveň skvělou dekorací vašeho stolu. Svůj stůl můžete při slavnostní večeři dozdobit také například svícny a třeba vázou s čerstvými květinami také nic nezkazíte, ba naopak. Tabule v obležení čerstvých květin dodá celému stolování příjemnou atmosféru.
V jednotě je síla
Při barevném dekorování jídelního stolu je dobré držet se jednotného barevného stylu. Ladit by k sobě mělo nádobí spolu s ubrusem, popřípadě prostíráním, papírovými i látkovými ubrousky. To však neznamená, že by celá tabule měla být jednobarevná. Jen je třeba se vyvarovat barev, které se tzv. třískají. Co se týče vhodných rozměrů, ubrus by měl na každé straně přesahovat přibližně o 25-30 cm přes desku stolu.
Dobrou chuť všem!
Další články
Mohlo by vás zajímat
Související produkty s článkem