<p><strong>Správně prostřený jídelní stůl je základem každé dobré večeře.</strong> Jelikož se s rodinou setkáváme většinou jednou za den a to zrovna u jídla, měli bychom si na tom nechat záležet. Jaké je snad vhodnější místo na sdělení svých pocitů a zážitků než v okolí rodinného kruhu a právě u jídla.</p>
<h2>V duchu jedné barvy</h2> <p>Barvy volíme podle toho, v jakém stylu je naše kuchyň, nebo jídelní kout. Takových kritérií se držíme i při volbě doplňků a dekorací. Doporučujeme volit jednobarevné ubrusy, mezi oblíbené patří ubrusy v krémových anebo bílých barvách. <strong>Ubrus pořádně vyžehlete, měl by být natolik velký, aby rovnoměrně pokryl rohy stolu.</strong> Na takový ubrus pak můžete skládat pestrobarevné <a title="Ubrousky a prostírání na jídelní stůl" href="/prostirani-a-ubrousky" target="_blank">ubrousky nebo prostírání</a>. Doprostřed jídelního stolu postavte třeba svíčky, můžete je postavit do <a title="Designové stolní svícny" href="/stolni-svicny" target="_blank">stolních svícnů</a>. Pokud holdujete květinám, vyberte si vhodnou vázu a květiny do ní vložte. Pamatujte na to, že květiny by nám neměli překážet ve výhledu, obtěžovat nás silnou vůní anebo rušit opadanými květy.</p> <h2>Vše má své místo</h2> <p><strong>Na jednotný styl dbáme i při výběru nádobí a <a title="Kvalitní designové příbory" href="/pribory" target="_blank">příborů</a>, při prostírání je dobré mít po ruce někde utěrku, abychom mohli nádobí či příbor doleštit.</strong> Dáváme si pozor, aby bylo vše naprosto čisté.</p> <p><br /><strong>Zprvu prostřeme talíře, každý talíř pokládáme asi jeden palec od hrany stolu.</strong> Mělký talíř je vždy první, pokud servírujeme i polévku, hluboký talíř pokládáme na něj. Máte-li doma talíře se vzorem, vzor natočte vpravo. <strong>Prostřete příbory tak, jak je budete během večeře používat.</strong> Začneme s vidličkou, kterou položíme doleva, jestli podáváte i předkrm, položte před ní předkrmovou vidličku. Vpravo pokládáme nůž, čepel směřujeme k talíři. Vedle pak položíme lžíci a v případě předkrmu i předkrmový nůž. Na lahodný dezert používáme dezertní příbor, který umisťujeme nad talíř, ostří vidličky směřuje doprava, nad ní do protisměru položíme lžičku. Salátovou misku umístíme doleva nad příbor.<br /><br />Naposledy budeme servírovat skleničky. Směřujeme je do horní pravé části od talíře, stavíme je zešikma, nebo do trojúhelníku. Každá sklenice je určena na jiný nápoj. Většinou se servírují dvě, jedna na vodu a druhá na víno, pokud nastane nějaká výjimka, servírujte maximálně 4 skleničky. Chcete - li k nějakému pokrmu servírovat pečivo, položte nad dezertní příbor ještě jeden talíř. Na ten můžete také položit nůž na krájení anebo nůž na máslo.<br /><br />S takovou <a title="Doplňky a dekorace pro stolování" href="/doplnky-pro-stolovani" target="_blank">tabulí</a> jistě zabodujete u vašich strávníků, řekněte, není to příjemná změna?</p>Štítky: Bytové doplňky a dekorace, Prostírání na stůl, Stolování, Svícny a svíčky, Ubrusy
Další články
Mohlo by vás zajímat
Související produkty s článkem