Pokud se snažíte překvapit svou rodinu, blízkých či známých prostřete jim stůl. Nic nebude působit honosnějším dojmem jako krásně prostřený jídelní stůl. Způsoby stolování su různé a vy se můžete držet lety ověřených tradici nebo zvolit něco odvážnější.
Počátky stolování sahají až do středověkých dějin, kdy byly jedním ze znaků sociálního statusu. Jako první se na stůl vždy musela položit slánka, protože hrála nejdůležitější roli. Nebyla jen nevyhnutelným kořením, její hlavní role spočívala v jakémsi zasedacím pořádku - kdo seděl nad solí, seděl na čestném místě. Hosté se mohli usadit až když slánka zaujala své místo na stole. Další zajímavostí je fakt, že pokud hosté chtěli jíst příborem, museli si ho donést jinak jedli rukama.
Když děláte bláznivou oslavu či party, jejíž součástí je večera, nebojte se přehánět. Před každého stolujícího položte jiné barevné provedení prostírání, neváhejte a kombinujte různobarevné talíře, tak aby měl každý jinou kombinaci. Totéž platí i pro příbory. Namísto nóbl sklenic na stopkách klidně použijte hrnky. Dodáte tak celému stolování uvolněný styl.
Francouzský servis podávání jídla je založen na servírování všech chodů ve stejný moment. Na francouzském dvoře bylo zvykem nechat si naservírovat všechny chody na jídelní stůl a uchvátit lahodnými delikatesami. Královské jídla byly jedním obrovským představením s mnoha diváky.
Další články
Mohlo by vás zajímat
Související produkty s článkem